Buitengesloten of ingebroken?

Dit is waar je op moet letten!

Nemef snapt dat wanneer er bij je is ingebroken of je jezelf hebt buitengesloten, je in paniek bent! Dit is niet meer dan logisch! Toch is het van groot belang om juist dàn rustig te blijven en goed na te denken. Er is namelijk een aantal malafide slotenmakers actief. En ondanks het feit dat dit er niet veel zijn, voelen wij het wel als onze plicht om je te helpen en hierover te informeren. Daarom hebben we speciaal voor jou wat handige tips op een rijtje gezet, zodat je netjes, eerlijk èn snel geholpen wordt door een betrouwbare partij.

Ben je op zoek naar een betrouwbare slotenexpert, dan is de kans groot dat je direct in Google gaat zoeken naar een slotenmaker in de buurt. Nemef adviseert je om niet meteen op de eerste de beste advertentie af te gaan, maar kritisch te blijven. Juist de onbetrouwbare partijen, gebruiken advertenties om op te vallen. Ook de informatie op hun websites klopt vaak niet. Zo ontbreken in veel gevallen de adresgegevens nog wel eens. Wees hier dus alert op!

Dit is waar je verder op kunt letten:

1. Logo’s en keurmerken (NSSG en PKVW)
Malafide slotenmakers rijden vaak in auto’s zonder kenmerken, bedrijfslogo’s of met buitenlandse kentekens. Ook is de kans groot dat ze weinig gereedschap bij zich hebben. Betrouwbare slotenmakers zijn vaak aangesloten bij de brancheorganisatie van het Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde (NSSG). Op de website check je makkelijk en snel of de slotenexpert bij de brancheorganisatie is aangesloten. Ook kun je controleren of de desbetreffende slotenmaker is aangesloten bij het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW).

2. Zorg dat de prijs vooraf duidelijk en realistisch is
Een erkende slotenmaker zal altijd een indicatie geven van arbeidsloon en eventuele materialen. En natuurlijk wordt er in de avond- of nachturen best iets extra’s gerekend. Een bedrag rond de 150 euro (exclusief nieuw slot) is realistisch! Vervanging van het slot is in veel gevallen ook helemaal niet nodig. Dit geldt zowel voor dichtgevallen deuren als wanneer de sleutel nog aan de binnenkant van het slot zit. Rekeningen van 200 tot 700 euro zijn in dat geval extreem en kloppen niet! Teken daarnaast ook nooit een overeenkomst, voordat het werk geleverd is!

3. Overeenkomst
Teken nooit een overeenkomst, voordat het werk geleverd is! Wanneer je vòòr de klus al tekent voor akkoord, kun je later niets meer doen. Denk bijvoorbeeld aan het doen van aangifte bij de politie. Twijfel je of heb je er geen goed gevoel bij, laat de werkzaamheden dan niet uitvoeren of bel de politie.

4. Reviews
Raadpleeg onafhankelijke klachtensites om de ervaringen van anderen met verschillende slotenmakers bij jou uit de buurt te bekijken. Wanneer er veel klachten zijn over het bedrijf, de website of bijvoorbeeld de contactgegevens, dan is de kans groot dat het mogelijk om een onbetrouwbare slotenmaker gaat. 

Betrouwbare partners slaan handen inéén
Bij Nemef hebben we één missie en dat is Nederland veiliger maken! Daarom willen we hier graag met andere betrouwbare spelers uit de beveiligingsbranche een steentje aan bijdragen door een gezamenlijke aanklacht in te dienen tegen malafide slotenmakers. Dit initiatief is gestart door het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid). Meer hierover vind je hier: https://www.politiekeurmerk.nl/buitengesloten-pas-op-voor-malafide-slotenmakers/