Slimmere gezondheidszorg en sociale zorg

/Local/NL/OW2.0/nemef%20owna%202.0/Nieuws/ENTR%20blogs/aa_SDL_ENTR_Blog3_header.jpg

Kunnen slimme deursloten bijdragen aan onafhankelijk wonen voor ouderen of gehandicapten?

Naarmate de bevolking in West-Europa ouder wordt en de medische wetenschap de levensverwachting bevordert, wordt de manier waarop we zorg aan ouderen en / of gehandicapten verlenen, van steeds groter belang. Velen van ons geven er de voorkeur aan om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen.

Thuiszorg is relatief kostbaar. Evenals technologische hulpmiddelen zoals geavanceerde rolstoelen en robotarmen. Op nationaal en lokaal niveau zullen er zwaarwegende beslissingen genomen moeten worden. In alle landen in West-Europa is sociale zorg een politiek "heet hangijzer" geworden. 

Voor het antwoord moeten we verder kijken dan de politiek en het beleid. Slimme technologie zou wel eens de sleutel kunnen zijn.

Sommige oplossingen zijn al 'ingebakken' in technologieën die we vandaag de dag al gebruiken. Spraakherkenningssoftware zoals Alexa en Siri verbeteren nu al het leven van blinden en slechtzienden.

Slim toegankelijk leven

Een proefproject in Spanje laat een glimp zien van wat mogelijk is. Als onderdeel van een missie om universele toegankelijkheid te bevorderen, werkte de ONCE Foundation samen met fabrikanten van huisautomatisering aan een ​​intelligent, toegankelijk huis dat is aangepast aan mensen met uiteenlopende behoeften. Een slim Smart Home-systeem van Elea-Open integreerde de diverse slimme apparaten van de woning, die werden aangestuurd via gecodeerde Bluetooth- en EnOcean®-verbindingen.

Dit 'toegankelijke huis van de toekomst' pakte een van de grootste obstakels voor zelfstandig wonen aan: de voordeur. Het slimme deurslot ENTR® automatiseert de toegang tot de voordeur en hoeft dus niet langer een obstakel te zijn voor mensen met een handicap. Het stelt een bewoner in staat om zijn deur te openen zonder enige kracht uit te oefenen of fijne motoriek te gebruiken om een ​​sleutel om te draaien. Bewoners kunnen de deur openen of sluiten met behulp van een smartphone, tablet of afstandsbediening. De deur wordt ook automatisch op slot gedraaid, zodra ze de deur achter zich dichttrekken. Met een geïntegreerde oplossing zoals Elea-Open, is het voor elke bevoegde gebruiker ook eenvoudig om de deurstatus op elk moment en vanaf elke locatie te controleren.

 Slimme deursloten zoals de ENTR® maken het ook eenvoudiger om thuis de zorg te verlenen. De zorgbehoevende kan anderen toegang tot zijn woning geven zonder gestoord te worden - mogelijk een belangrijke factor als hulpverleners, verzorgers of bezoekers toegang nodig hebben terwijl men slaapt of pijn heeft. Met geplande toegangsautorisatie kunnen zorgverleners of schoonmakers het huis betreden zonder sleutel, maar alleen op vooraf goedgekeurde tijden.

Een recent Brits rapport stelt dat smart-home technologieën het land "miljarden" kan besparen in uitgaven voor gezondheidszorg. En voor diegenen die zelfstandig willen blijven wonen, kan de waarde van eentoegankelijke smart home worden gemeten in meer dan alleen euro's, ponden en dollars.