In no time een veilige achterdeur

Bijna 9 van de 10 achterdeursloten gewoon slecht

87% van de bewoners wil snel een nieuw slot (laten) plaatsen

Nederlandse achterdeuren zijn voor het overgrote deel (88,1%) slecht beveiligd, zo blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken. Met ‘slecht’ bedoelen experts, dat een inbreker moeiteloos binnen 3 minuten een slot kan open­breken. Een kwart (25,3%) van de achterdeuren heeft zelfs zulk zwak aluminium beslag, vaak herkenbaar aan schroefjes aan de buitenkant, dat een inbreker met slechts een schroevendraaier en tang binnen één minuut binnen staat. Respondenten die in de afgelopen 5 jaar een inbraak(poging) meemaakten, hebben hun achterdeur vaker op een goede manier beveiligd (16,6%) dan personen die geen inbraak(poging) hebben ervaren (10,4%).

Onwetendheid
“Dat zo’n groot deel aangeeft hun achterdeur gewoon slecht beveiligd te hebben, ligt aan onwetendheid. Mensen draaien de achterdeur vaak netjes op het nachtslot als ze slapen of niet thuis zijn, maar ze hebben geen idee dat het voor een inbreker een fluitje van een cent is om binnen te komen”, aldus Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken.  

In het onderzoek is daarom ook gevraagd of men van plan is om direct of op de korte termijn een beter slot te (laten) plaatsen, als hen duidelijk zou zijn dat zij zo’n slecht slot hebben. Maar liefst 87% geeft aan dat te gaan doen. Ondanks de dalende inbraakcijfers (vorig jaar 55.000) is het volgens Staal nog steeds nodig om blijvend aandacht te besteden aan inbraakpreventie. “Gelukkig zien steeds meer mensen in dat het verstandig is om af en toe een onderdeel van je huis op inbraakgevoeligheid te controleren. Begin dan in ieder geval met je achterdeur, want daar wordt het meest ingebroken.” Daar kun je uiteraard een expert bij halen, maar met de InbraakPreventieCheck op de website van de stichting (www.inbraakmislukt.nl) kun je zelf ook op eenvoudige wijze zowel je voor- en achterdeur als je ramen checken. Als je aan de hand van de foto’s ziet dat je zelf een slecht slot hebt, helpt de check je op weg hoe je de veiligheid kunt verbeteren. 

TIP: Ben je zelf handig? Vind dan hier een goede specialist bij jou in de buurt!

Cilindertrekken
Inbrekers hebben het bij een kwart van de achterdeuren echt gemakkelijk, meer dan een minuutje en een tang en schroevendraaier hebben ze niet nodig. Ook bij zwaarder, stalen veiligheidsbeslag hebben ze maar een paar minuten nodig. Daar hanteren ze namelijk een andere methode: het zogenaamde cilindertrekken, die op ruim de helft van de achterdeursloten (55,1%) toegepast kan worden. Zelfs zeer stevig, stalen beslag, dat vanuit de binnenzijde is vastgeschroefd, blijkt hier niet tegen bestand. De methode is een paar jaar geleden door professionele inbrekers geïntroduceerd en wordt steeds vaker toegepast, tegenwoordig zelfs door de gelegenheidsinbreker. Bij deze methode schroeft hij een stalen schroef in de cilinder (waar je je sleutel insteekt) en plaatst er een poelie of cilinder­trekapparaat op. Hierna wordt zo veel kracht op de cilinder uitgeoefend, dat hij op het zwakste stukje, in het midden, afbreekt. 

In reactie op deze inbraakmethode heeft de industrie zogenaamd anti-cilindertrekbeslag op de markt gebracht. Dit beslag is voorzien van een stalen plaatje met een gleuf over de cilinder. Slechts 12% van de achterdeuren is momenteel met dit beslag uitgerust. Velen hoeven het voor de prijs van het beslag niet te laten, het is al voor ongeveer 50-60 euro te koop.

Tip: Meer informatie over cilindertrekken vind je hier!

Over de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken
De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken is een publiek private samenwerking met als doel woningbezitters meer bewust te maken van goede inbraakpreventie. Om zo bij te dragen aan de doelstelling van het ministerie van Veiligheid en Justitie het aantal inbra­ken en inbraakpogingen substantieel te verlagen. Werd in 2012 nog  91.000 keer ingebroken of een poging daartoe gedaan in 2016 was dit gedaald naar 55.000. De stichting voert tweemaal per jaar campagne, in mei en november. Partners in de stichting zijn de bedrijven ASSA ABLOY (Nemef en Yale), Nauta Veilig en SecuProducts in nauwe samenwerking met het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Verbond van Verzekeraars.