Inbraak in Nederland

U moet er toch niet aan denken? Dat u thuis komt of ’s ochtends opstaat en uw waardevolle spullen zijn meegenomen.

Veilig wonen
Een inbraak kan uw leven behoorlijk op zijn kop zetten. Veilig wonen. Het lijkt zo simpel, maar helaas komen woninginbraken nog steeds veel voor. Toch kunt u zelf een aantal maatregelen nemen om de kans op een inbraak te minimaliseren. U hoeft van uw huis echt geen vesting te maken, of dure en ingewikkelde alarmsystemen te plaatsen. Meestal zijn simpele aanpassingen met goedgekeurde raam- en deursloten al voldoende.

Inbraak in Nederland
Volgens de cijfers van het CBS wordt er elk jaar ongeveer 85.000 tot 90.000 keer ingebroken. De kans op een inbraak neemt echter tot 90% af als u de richtlijnen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen volgt.

PKVW
Het Politiekeurmerk Veilig Wonen schrijft voor SKG goedgekeurde producten toe te passen om de woning optimaal te beveiligen tegen inbraak. Nemef heeft in haar complete assortiment producten om alle situaties in en om de woning te beveiligen. Van de keukendeur tot het doucheraampje, voor iedere situatie is een gepaste, veilige oplossing.

Gelegenheidsinbreker
De meeste inbraken (ongeveer 80 procent) worden gepleegd door ‘gelegenheidsinbrekers’. De gelegenheidsinbreker haalt uit elke situatie zijn voordeel en werkt met klein materiaal: een tang of een schroevendraaier. Hij komt pas in actie als hij een pand ziet waar op eenvoudige wijze wat te halen is. Vervolgens wil hij maar één ding: snel zijn slag slaan. Tijd is zijn belangrijkste vijand. Het is voor een inbreker moeilijk om ‘snel’ een woning naar binnen te gaan die voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen®.

Beveiligen helpt
Een inbraak mag niet langer duren dan enkele minuten anders neemt de kans om betrapt te worden snel toe. Aan goede verlichting, stevig hang- en sluitwerk en degelijke ramen en deuren heeft de gelegenheidsinbreker dus een hekel. Hij houdt ook niet van oplettende bewoners en buren. Uit onderzoek van de politie blijkt dat, wanneer u uw woning voldoende beveiligt, de gelegenheidsinbreker buiten de deur blijft.

Waar slaat de gelegenheidsinbreker zijn slag?
De gelegenheidsinbreker slaat bij voorkeur (in 60% van de gevallen) toe via de achterkant van het huis. Meestal heeft hij daar de beste gelegenheid om ongezien zijn werk te doen en is er een veilige vluchtweg voorhanden (bijvoorbeeld via achtertuinen). Bovendien is de achterzijde van de woning vaak helemaal niet beveiligd, of in ieder geval minder goed dan de voorzijde.